Medische hypnotherapie


Hypnotherapie werkt met behulp van trance, een volkomen normaal verschijnsel dat iedereen kent, maar waar niet iedereen zich van bewust is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je in de auto zit en je ineens realiseert 'hé, ben ik hier al...'. Er lijkt een stukje tijd te missen. In deze tijd was je in trance. Dat gebeurt ook bij dagdromen of wanneer je volkomen in een boek of in een film opgaat. Je bevindt je dan in een staat van verhoogde concentratie.

 

In trance raken doe je zelf, de therapeut begeleidt je alleen. Je houdt de volledige controle over jezelf en kunt op ieder gewenst moment terugkeren naar je gewone bewustzijn. Hypnose is een door de therapeut gestuurd proces waarbij je je door middel van toenemende fysieke en geestelijke ontspanning tijdelijk kunt losmaken van je gerichtheid op de wereld buiten jezelf en je kunt richten op je innerlijke belevingswereld. 

 

Als je zo gericht bent op je 'binnenwereld', dan ben je ontvankelijker voor de suggesties die tijdens therapie gegeven worden. Je bent dan, omdat je zo geconcentreerd bent, in staat ruimer te denken en intenser te voelen. Je 'kritische ik', die vaak allerlei bezwaren heeft tegen veranderingen in de vorm van: 'ik kan het niet' of 'ik mag het niet' of 'het hoort niet', wordt zo omzeild en het onbewuste pikt dan makkelijker positieve suggesties op waardoor verandering in gedrag of opvatting eerder plaatsvindt. Suggesties werken via de verbeeldingskracht, de imaginatie, versterkend en helend op lichamelijk én op psychisch niveau. Je bent je volledig bewust van wat je doet en je kunt je achteraf belangrijke ervaringen en gebeurtenissen herinneren. 

 

Medische hypnotherapie wordt door de meeste aanvullende verzekering uit het potje alternatieve/complementaire zorg (voor een deel) vergoed. Kijk voor de vergoeding in de voorwaarden van je eigen verzekering.